Wat is Fysiotherapie?
Het is een veelgebruikte term, maar wat fysiotherapie precies inhoudt, weet lang niet iedereen. Onder fysiotherapie verstaan we een paramedische discipline die zich bezighoudt met de behandeling van klachten aan het bewegingsapparaat van de mens.
Fysiotherapeuten helpen patiënten die kampen met klachten met betrekking tot het bewegingsapparaat. Dit doen zij door middel van oefeningen om zo de beweeglijkheid te verbeteren en pijn te verminderen. Er zijn verschillende vormen van fysiotherapie waarmee zij klachten behandelen, waaronder oefentherapie, massagetherapie en fysische therapie.
Daarnaast heeft de fysiotherapeut nog andere, meer specialistische, mogelijkheden om het lichaam in een betere conditie te krijgen. Mobilisaties, manipulaties, massage of gerichte trainingen zijn daar goede voorbeelden van.
Wie heeft baat bij fysiotherapie?
Bewegingen zoals lopen, staan, springen of bukken zijn vaak volkomen vanzelfsprekend. Pas wanneer het lichaam even niet meewerkt, merk je dat het niet ‘zomaar’ vanzelf gaat. De fysiotherapeut weet daar alles van. Voor de behandeling van klachten of het voorkomen van het verergeren daarvan, kun je bij deze specialist in beweging terecht. Hij legt je graag uit hoe hij te werk gaat en hoe de kwaliteit
van zijn behandeling gewaarborgd is.
Klachten die een fysiotherapeut vaak behandeld:
- nekklachten
- rugklachten
- schouderklachten, peesproblemen, slijmbeursproblemen
- elleboogklachten, zoals tennisarmen
- handklachten
- heupklachten
- knieklachten
- enkelklachten, zoals verstuikingen
- sportblessures
- chronische spier- gewrichtsklachten.
- postoperatieve begeleiding bv na een operatie aan heup of knie.
Welke vormen van therapie kan hij daarbij gebruiken?
- oefentherapie, met oefeningen die u ook thuis kunt doen en met oefeningen in de oefenruimte.
- tapen, bandageren. Zowel klassiek, maar ook met die gekleurde tapes
- massage
- mobilisatietechnieken
- dry-needling
Hoe gaat een behandeling in zijn werk?
De fysiotherapeut begint altijd met een gesprek over de klachten en een lichamelijk onderzoek. Daarna stelt hij een behandelplan op, dat hij vervolgens met de patiënt bespreekt. De patiënt moet zelf zijn eigen genezing werken, de fysiotherapeut vervult hierbij vooral een ondersteunende rol.
Er zijn diverse doelen van een behandeling. Het verbeterd functioneren van (deel)gebieden van het lichaam, zoals soepelheid en kracht, het optimaal functioneren binnen de grenzen van een chronische aandoening en het verminderen van pijn kunnen allen worden bewerkstelligd door middel van fysiotherapie.
Wat neem je mee bij een eerste consult / behandeling?
Om je alvast voor te bereiden op de eerste afspraak vragen wij om mee te nemen;
- ID-bewijs
- Een eventuele doorverwijzing
- Een grote handdoek of badhanddoek
Waar het in het verleden noodzakelijk was om een verwijzing van een huisarts of specialist te hebben, is het sinds 1 januari 2006 mogelijk om in het geval van klachten rechtstreeks een fysiotherapeut te raadplegen. Hierdoor kun je zelf bepalen wanneer therapie nodig lijkt en kunnen de behandelingen tijdig starten. Dus maak op tijd een afspraak bij ons. Wij staan bij De Statie in ieder geval voor je klaar.